Sök:

Sökresultat:

840 Uppsatser om Kriminalvćrd i frihet - Sida 1 av 56

Frihetens villkor : en uppsats om frihet, ofrihet och individualisering

I denna uppsats har jag lagt min fokus pÄ hur begreppen frihet och ofrihet har pÄverkat hur vi individer upplever frihet och ofrihet i vÄr vardag och jÀmfört svaren jag fick frÄn intervjupersonerna med nÄgra av de existerande teorierna kring detta. Jag tar Àven upp hur konsumtion, individualisering och identitet pÄverkar individen och hur dessa begrepp har pÄverkat individens syn pÄ sin omkringliggande miljö. Mitt tillvÀgagÄngssÀtt blev kvalitativa intervjuer med individer som inte har studerat beteendevetenskapliga Àmnen pÄ högre nivÄ, detta för att fÄ en diskussion med dem som aldrig berört Àmnet tidigare och dÀrför fÄ svar som aldrig har pÄverkats av den sociologiska litteraturen. För att fÄ tag pÄ teorier valde jag att anvÀnda mig huvudsakligen av böcker. Mitt resultat blev att ofrihet och frihet hÀnger ihop, att man mÄste ha den ena för att kunna kÀnna av det andra och att vi stÀndigt pÄverkas av vÄr ofrihet för att uppnÄ vÄr individuella version av vad frihet Àr..

Frihet och kontroll. En studie i styrning av postbyrÄkratiska organisationer

Vi har i vÄr uppsats studerat frihet och kontroll i postbyrÄkratiska organisationer. Enligt föresprÄkare för demokratiska företag ger denna nya organisationsform de anstÀllda större frihet samtidigt som kontrollen minskar. Men en organisation förutsÀtter styrning och kontroll, var har dÄ kontrollen tagit vÀgen? Vi anvÀnder det brasilianska företaget Semco som exempel pÄ ett postbyrÄkratiskt företag och tittar pÄ hur de arbetar rent teoretiskt med frihet och kontroll. Semcos VD Ricardo Semler har skrivit flera böcker om hur han förÀndrade Semco frÄn ett auktoritÀrt och byrÄkratiskt företag med motivations- och lönsamhetsproblem till ett organiskt och dynamiskt företag dÀr de anstÀllda kÀnner sig delaktiga och lÀngtar efter att gÄ till jobbet pÄ morgonen.

Frihet för vem? En kritisk analys av den liberala frihetssynen utifrÄn ett feministiskt perspektiv med fokus pÄ könsdiskriminerande reklam

Denna uppsats Àr en kritisk ideologianalys av den liberala frihetssynen utifrÄn feministisk teori. Som empiriska exempel har vi tagit sexualiseringen av det offentliga rummet och mer specifikt reklamens objektifiering av kvinnan och Ätföljande diskussion om lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Reklamens objektifiering av kvinnan inskrÀnker pÄ kvinnors reella frihet att definiera sig sjÀlva som individer och att vara fria frÄn könsdiskriminering, en inskrÀnkning som osynliggörs inom den liberala frihetssynen genom dess betoning pÄ individen. Den feministiska kritiken framför mer anvÀndbara verktyg för att analysera det strukturella förtrycket av kvinnan och vi har utifrÄn en mer enhetlig syn pÄ frihet med bas i Maccallums frihetsdefinition pÄvisat att inskrÀnkningar i individers/gruppers frihet kan leda till större frihet för flertalet. Vem friheten Àr till för, dess innebörd och utformning kan sÄledes inte faststÀllas en gÄng för alla utan Àr en process som sker genom kontinuerliga avvÀgningar mellan olika individers och gruppers intressen.Nyckelord: Liberalism, frihet, förtryck, feminism, reklam.Antal tecken: 69 421 (inklusive blanksteg).

Frihetsbegreppets utveckling i Folkpartiets program 1967-1997

Denna uppsats studerar utvecklingen av begreppet frihet i Folkpartiets partiprogram mellan 1967-1997. Undersökningen tar hÀnsyn till partiprogram och program om nÀringslivspolitik samt utbildningspolitik. Det olika sammanhang som frihet presenteras i relateras till tre typer av frihet och idealtyper om socialliberal och nyliberal frihet.FörÀndringen av synen pÄ frihet gÄr till en viss del frÄn en frihetssyn dÀr alla skall ha möjlighet att förverkliga sin egen potential till en frihetssyn dÀr Folkpartiet anser att individerna skall fÄ spendera sina egna resurser efter eget huvud. Trenden Àr en övergÄng frÄn en socialliberal politik till en nyliberal politik. De tendenser dÀr detta blir tydligast Àr i synen pÄ friskolorna och Äsikterna om hur befolkningen bör bli beskattade och vilket syfte som beskattningen har.

Upplevd arbetsmiljö och kÀnsla av sammanhang hos omvÄrdnadspersonal

Denna uppsats studerar utvecklingen av begreppet frihet i Folkpartiets partiprogram mellan 1967-1997. Undersökningen tar hÀnsyn till partiprogram och program om nÀringslivspolitik samt utbildningspolitik. Det olika sammanhang som frihet presenteras i relateras till tre typer av frihet och idealtyper om socialliberal och nyliberal frihet.FörÀndringen av synen pÄ frihet gÄr till en viss del frÄn en frihetssyn dÀr alla skall ha möjlighet att förverkliga sin egen potential till en frihetssyn dÀr Folkpartiet anser att individerna skall fÄ spendera sina egna resurser efter eget huvud. Trenden Àr en övergÄng frÄn en socialliberal politik till en nyliberal politik. De tendenser dÀr detta blir tydligast Àr i synen pÄ friskolorna och Äsikterna om hur befolkningen bör bli beskattade och vilket syfte som beskattningen har.

Hur fri Àr en frilans? : En kvalitativ intervjustudie om frilansjournalisters syn pÄ sitt jobb och sin frihet

Studiens huvudsakliga frÄgestÀllning Àr: Hur ser frilansjournalister pÄ frihet och/eller ?journalistiskfrihet? och hur tar sig friheten eller avsaknaden av frihet uttryck i deras arbete? ?Journalistiskfrihet? Àr hÀr en term definierad av den finske medieforskaren Pertti Hemånus. Syftethar varit att utreda vilken typ av frihet som Àr aktuell och viktig för frilansjournalister i dag.Detta har undersökts utifrÄn teorier hÀmtade frÄn sÄvÀl arbetslivsforskning som marknadsföringsforskning.Kvalitativa samtalsintervjuer har genomförts med sex svenska skrivande frilansjournalisteroch tre ?inköpare? av frilansmaterial: en redaktör, en redaktionssekreterare och en nyhetschef.En enkÀt om förvÀntningar pÄ frilansyrket har Àven delats ut till journaliststudenter pÄ Södertörnshögskola, denna enkÀt har dock uppsatsförfattarna tittat pÄ med en kvalitativ ansats pÄgrund av lÄg svarsfrekvens.NÄgot som kommit fram i studien Àr att den frihet frilansjournalister erhÄller och Àr ute efterÀr begrÀnsad. NÀr det gÀller planeringen av den egna arbetstiden och hur arbetet ser ut pÄidéstadiet vill frilansjournalisterna vara fria och ha kontroll, vilket de ocksÄ har.

?KonstnÀrlig frihet Àr vÀl inte bara att provocera ? : ? en kvalitativ studie av begreppet konstnÀrlig frihet

In Sweden, discussions about artistic freedom are common both in a political and media context. At the same time, the role of contemporary art in Sweden?s society continues to grow and contemporary art has become more visible to the public. In the present work, we analyze the ?artistic freedom? concept by examining what it stands for and how it is being used.

Licens för frihet? : ? en kritisk diskursanalys av fri programvara

Studien behandlar Àmnet fri programvara utifrÄn ett diskursanalytiskt perspektiv. Texter och tal av Richard M.Stallman, grundaren av Free Software Foundation (FSF), ligger i fokus för studien. FSF Àr en rörelse som har isyfte att göra och kÀmpa för fri programvara. Detta innebÀr uttryckligen en kritik mot programvara som Àr ofrieller proprietÀr. Studien visar pÄ tre olika diskurser som Àr betydelsefulla för fri programvara; frihetsdiskursen,maktdiskursen och etikdiskursen.

'Frihet' som argumentativt medel i Moderaternas politiska diskurs : en studie av ordets retorisering

Uppsatsen undersöker retoriseringen av begreppet 'frihet' i svensk politik med analysfokus pÄ Moderaternas politiska diskurs 1956-2014. Genom att synliggöra eventuella förÀndringar i frihetsbegreppets representationer syftar uppsatsen till att belysa hur begrepp kan fyllas med olika innebörder och visa hur de pÄ detta sÀtt kan bli persuasiva som bÀrare av olika ideologiska förestÀllningar ? dvs. hur till synes neutrala ord blir politiskt laddade, och med vilka medel det kan ske..

Balansens betydelse mellan struktur och frihet för ett kompetent ledarskap : En kvalitativ studie betrÀffande tre ledares uppfattningar om fenomenet.

Karlsson, S., Wallin, O. (2012) Balansens betydelse mellan struktur och frihet för organisationer. En kvalitativ studie betrÀffande tre ledares uppfattningar om fenomenet. C-uppsats i pedagogik. Högskolan i GÀvle, akademin för utbildning och ekonomi.

FĂ€ngslad av frihet : - En problematisering av frihetens tvetydighet inom projekt.

Artikeln problematiserar friheten i projektledningsteori och granskar den tvetydighet som finns inom frihetsbegreppet. Författarna diskuterar och analyserar hur friheten Àr kopplat till projekt och beslutsprocesser, samt mÀnniskans sÀtt att förhÄlla sig till den tvetydighet som ingÄr i friheten. För att förstÄ frihetens dubbelhet anvÀnds filosofiska perspektiv och frÄgestÀllningen som finns Àr hur den subjektiva uppfattningen om frihet i projekt ser ut. Problematiken om frihet i projektarbete försöks i artikeln göras tillgÀnglig genom aktuell teoribildning gÀllande frihetens karakteristika samt inhopp i den pÄgÄende diskussion som förs, publicerade i artikelform. Artikeln innehÄller en empirisk del som utgörs av en enkÀtundersökning med kompletterande intervjuer, dÀr personer med olika erfarenhet av projektarbete diskuterar det som tagits fram och presenterats i teorikapitlet.

Montessoripedagogiken - hur uttrycker sig ?individuell frihet??

Studiens syfte Àr att undersöka hur ?individuell frihet? tar sig uttryck i det dagliga klassrumsarbetet pÄ tvÄ Montessoriskolor. Arbetet inleds med att vi definierar begreppet ?individuell frihet? utifrÄn begrepp som dagens lÀroplan anvÀnder istÀllet, det vill sÀga elevinflytande, elevdemokrati och individualisering. Dessa begrepp anvÀnder vi Àven för att tolka vÄrt resultat.

Frihet i datorspel

A game designer has to consider several aspects when he or she is designing a game. One of those aspects is the perceived freedom in the game by the player. There exist several methods to facilitate this perceived freedom in the design phase of the game. This thesis presents, in a qualitative methodology, a number of these methods a game designer might utilize to give the player a heightened sense of freedom for an improved gaming experience. Included herein are such elements as indirect control, linearity, storytelling and level design..

Frihet eller jÀmlikhet?

Existerar det en spÀnning mellan frihet och jÀmlikhet som omöjliggör att bÄda vÀrdena kan realiseras fullt ut i ett samhÀlle? Kan ett samhÀlle vara fritt och jÀmlikt samtidigt eller mÄste ett av dessa vÀrden ?offras? för att det andra ska kunna förverkligas? I denna artikel driver jag tesen att de Àr förenliga förutsatt att de tolkas pÄ ett adekvat sÀtt....

The USA Patriot Act : - en analys av debatten om frihet

This thesis takes a closer look at the USA Patriot Act and the literary debate that has followed the passing of that Act. The aim of the thesis is to define what freedom is for the two opposing sides using McCallum's freedom model.The literary analysis shows that the most common argument from authors who are pro Act is that in desperate times like these one must relinquish a part of the individual's freedom to ensure the safety of the collective. Amongst those authors who are against the Act concerns are raised for the possibilities of abuse as a result of increased government power such as the ability to detain immigrants for long periods of time, surveillance and increased exchange of information between federal agencies..

1 NĂ€sta sida ->